
Kiekvienais metais vis daugiau ugdymo įstaigų įsitraukia į Programos „Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimas vaikų ugdymo įstaigose“ (toliau – Programa) veiklas. Vis daugiau vaisių ir daržovių, pieno ir pieno produktų vaikai suvartoja kiekvieną dieną. Programos tikslinė grupė – vaikai, lankantys ikimokyklines ugdymo įstaigas, ir pradinių klasių mokiniai. Programa skirta ugdyti sveikos vaikų mitybos įpročius. Programos metu siekiama padidinti suvartojamų vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno gaminių dalį vaikų mityboje. Ugdymo įstaigoms tiekiami pagal ekologinei žemės ūkio ir maisto produktų gamybai keliamus teisės aktų reikalavimus išauginti/ pagaminti produktai arba pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą išauginti/ pagaminti (toliau – NKP) produktai: obuoliai, morkos, kriaušės, obuolių sultys (toliau – vaisių ir daržovių produktai).
Instituto mokslininkai LR Žemės ūkio ministerijos užsakymu nustatė pagrįstus vaikų ugdymo įstaigoms tiekiamų vaisių ir daržovių produktų įkainius, kurie atsižvelgiant į Europos Komisijos įgyvendinimo reglamento 2017/39 2 straipsnio 1 (i) papunktį turi būti nustatomi naudojant sąžiningą, nešališką ir patikrinamą jų apskaičiavimo metodą, kad gamintojai būtų skatinami dalyvauti Programoje ir būtų užtikrintas ekologinių ir NKP produktų tiekimas. Tyrimo rezultatai kovo mėn. pabaigoje buvo pristatyti LR Žemės ūkio ministerijos, Lietuvos daržovių augintojų asociacijos, Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ atstovams, vaisių ir daržovių augintojams, tiekėjams.
Tyrimo komanda:
Dr. Tomas Baležentis tomas.balezentis@ekvi.lt
Dr. Vaida Šapolaitė vaida.sapolaite@ekvi.lt
Dokt. Erika Ribašauskienė erika.ribasauskiene@ekvi.lt